Informacje

Klauzula informacyjna

 

ZGOORY PRZEDWIOSNIE 1

 

Ikonka przesdstawiające link do strony www.szpitalmsw.zgoory.pl

 

 

Logo informujące o programie KArty Duzej Rodziny

Logo Służby Zdrowia MSW

Historia

Zmiana wielkości tekstu

         Przedwiośnie - obiekt wzniesiono na początku XIX i XX wieku. Budynek był trzykondygnacyjny, na wysokim podpiwniczeniu wykonanym z kamienia ciosanego i wyższych kondygnacjach murowanych z cegły. Budynek pierwotnie przykryty był dachem typu „mansardowego” z poddaszem użytkowym i pokryty dachówką ceramiczną.


Historyczne zdjecie przedstawiające budynek Centrum

Zdjęcie przedstawia oryginalny dach typu „mansardowego” pokryty ceramiczną cegłówką.

 

        Na początku pełnił on funkcję kolejowego domu wypoczynkowego („Eisenbahn-Erholungsheim”). W okresie stanu wojennego stacjonowały w nim Zmotoryzowane Odwody Milicji Obywatelskiej (ZOMO). Z kolei po II wojnie światowej Ośrodek wraz z parkingiem przejęło Ministerstwo Spraw Wewnętrznych.


Historyczne zdjecie przedstawiające budynek Centrum

W głębi ograniczona słupkami przebiegająca linia kolejowa (przystanek kolejowy Schmiedeberg Bornhöhe na linii
do Kamiennej Góry)

 
        Po przejęciu Ośrodka przez MSW, dostępny on był jedynie dla pracowników resortu. Dlatego też  trudno jest dotrzeć do jakichkolwiek informacji o Przedwiośniu z tamtego okresu.


Historyczne zdjecie przedstawiające budynek Centrum


Historyczne zdjecie przedstawiające budynek Centrum


Historyczne zdjecie przedstawiające budynek Centrum


Historyczne zdjecie przedstawiające budynek Centrum

Zdjęcie przedstawia oryginalną elewację zewnętrzną budynku.


        W latach 60-tych ubiegłego wieku poddasze wraz z więźbą dachową budynku oraz pokryciem spłonęły w wyniku pożaru co spowodowało, że konieczna była przebudowa obiektu.

 


Historyczne zdjecie przedstawiające budynek Centrum


        
W latach 90-tych, wykonano termomodernizację budynku, polegającą na wymianie drewnianej stolarki okiennej na stolarkę PCV oraz obłożono budynek okładziną  z PCV typu „siding” w kolorze białym z warstwą styropianu stanowiącym izolację cieplną.
        Ośrodek „Przedwiośnie” był zakładem budżetowym MSWiA do grudnia 2010 roku. Natomiast 18 kwietnia 2011 roku obiekt został przejęty przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Specjalistyczny MSW w Jeleniej Górze. Od tamtej pory trwa renowacja obiektu:

 

 

Historyczne zdjecie przedstawiające tereny zielone Centrum   Historyczne zdjecie przedstawiające tereny zielone Centrum  
 Przed  Po

 

 

 Historyczne zdjecie przedstawiające tereny zielone Centrum Historyczne zdjecie przedstawiające tereny zielone Centrum  
 Przed  Po

 

 

Zdjecie przedstawiające budowę ścieżki zdrowia  Zdjecie przedstawiające budowe ścieżki zdrowia 
 Przed  Po

 


- Sala restauracyjna 

 

Zdjecie przedstawiające starą salę konferencyjną  Zdjecie przedstawiające starą salę konferencyjną 
 Przed  Po

 

 
- Sala konferencyjna

 

 salakonf  salakonf1
 Przed  Po

 

 

 

 
- Pokoje

 

Zdjęcie przedstawiające pokój przed remontem   Zdjęcie pokoju po remoncie
 Przed  Po

 


        W związku z przejęciem Ośrodka rozpoczęto szereg prac remontowych  i modernizacyjnych w celu podniesienia  standardu użytkowanych pomieszczeń.
Do najważniejszych zaliczyć możemy:

  • dojazd do ośrodka (nawierzchnia asfaltowa)
  • doprowadzenie kanalizacji miejskiej do budynku
  • przebudowa recepcji
  • wyremontowaną główną salę i dokonanie wymiany jej wyposażania
  • wyremontowano pokoje gościnne
  • kilkanaście wyremontowanych pokoi wyposażono w łazienki
  • wycyklinowano parkiet
  • przeprowadzono remont kuchni
  • odnowiono saunę
  • wyremontowano i przystosowano do użytkowania pomieszczenia kuchni
  • pomieszczenia piwnicy przystosowano na sale rehabilitacyjne i odnowy biologicznej
  • wyposażyliśmy park w pawilony i huśtawki dla gości

 
         W chwili obecnej w Centrum Usług Medycznych i Profilaktyki Zdrowotnej „Przedwiośnie” trwają prace rewitalizacyjne, których celem jest przywrócenie budynkowi przedwojennego szyku i elegancji.
Inwestycja polegać będzie na odbudowie mansardowego dachu według wzoru ze starych pocztówek, budowie kolejnego piętra oraz windy.
Rewitalizacja zakłada również odtworzenie jadalni w taki sposób, aby odzyskała swój   przedwojenny urok.

 

Budynek w trakcie modernizacji  Budynek w trakcie modernizacji 

 

 

W przyszłości nastąpi przebudowa elewacji budynku na podstawie dawnych planów budynku.

 

Zdjecie przedstawiające elewację budynku  Zdjecie budyku przed modernizacją 
 Zdjecie przedstawiające budowę dźwigu osobowego  Zdjecie przedstawiające budowę dźwigu osobowego


Postęp prac przy budowie przy budowie zewnętrznej windy

 

Na terenie ośrodka znajduje się:

  • sauna
  • sala rehabilitacyjna z bieżnią, rowerkami i atlasem
  • jacuzzi
  • sala masażu
  • stół do tenisa
  • altanki, huśtawki 2-osobowe
  • sala bilardowa
  • bezpłatny monitorowany parking dla samochodów i autokarów
  • boisko do gry w siatkówkę
  • korty tenisowe
  • miejsce na zorganizowanie ogniska
  • pole namiotowe
  • staw

 


Obok ośrodka znajdują się ścianka do gry w squasha, park ze ścieżkami spacerowymi, plac zabaw dla dzieci, ścieżka edukacyjna Nadleśnictwa Śnieżka.